Tom billedramme

"Forundrings-genstand"

Ældre billedramme i metal og glas, købt hos Gørtler Gaarden på Park Alle i Aarhus C. Der kunne have været et billede af Tyrkiets første præsident Kemal Atatürk i rammen. Men det er der ikke.


Mustafa Kemal Atatürk blev født i 1881 i Det Osmanniske Rige. Riget strakte sig over et stort område, blandt andet det vi i dag kender som Grækenland, Tyrkiet og dele af Mellemøsten. Efter 1. Verdenskrig brød riget sammen og i 1923 udråbte Atatürk området som nu er Tyrkiet, som selvstændig republik. Han var officer og politiker og blev udnævnt til Tyrkiets første præsident. Han indførte et sekulært styre - dvs. et styre hvor stat og religion er opdelt - samt en række reformer med det formål at gøre Tyrkiet til hvad han anså som et moderne land. Blandt andet indførte han stemmeret for kvinder, forbud mod at bære tørklæde på offentlige institutioner og han erstattede det arabiske alfabet med det latinske. Han døde i 1938.

Kemal Atatürk deler vandene. Både dengang og i dag. Mange er stolte af ham og hylder ham som Tyrkiets forfader. Flere deltagere fortæller, at de har et billede hængende af ham i deres hjem. Andre er mere kritiske overfor Atatürks sekulariseringspolitik. De ville ikke kunne finde på at hænge et billede op af ham i deres stue. Holdningen til Atatürk kan stadig, mere end 70 år efter hans død, skabe stor debat både i Tyrkiet og i Danmark.

Billedet af Atatürk er et vigtigt symbol – synes du det er en rigtig løsning, ikke at have et billede af ham med i samlingen?