Søg genstande i databasen

Her kan du søge i alle UNESCO Samlingernes omkring 4.000 genstande fra hele verden. Start din søgning ved for eksempel at indtaste en genstandstype, du gerne vil finde, i ’genstandsnavn’ eller ’fuldtekstsøgning’. Med de blå bokse til højre kan du derefter filtrere din søgning i forhold til bestemte emner, indsamlingslande og samlinger. Du kan også gå på opdagelse i de blå bokse uden at have valgt en bestemt genstandstype (i venstre side).

Viser 1 - 7 af 7
Genstandsnummer: BOL.D.7
Samling: Bolivia D
Emneord: Køkkenting og redskaber til madfremstilling, Fødevarer
Uddrag: ...
Genstandsnummer: BOL.D.9
Samling: Bolivia D
Emneord: Køkkenting og redskaber til madfremstilling, Fødevarer
Uddrag: Metalsugerøret her hører sammen med Bol.D.7 og bliver brugt til at suge teen med. Urterne kommes direkte i kruset, eller i dette tilfælde kalabassen, hvorefter der hældes kogende vand over. Sugerøret er derfor indrettet med et lille filter på enden, der bruges til at filtrere vandet fra urterne med....
Genstandsnummer: BOL.D.125
Samling: Bolivia D
Emneord: Fødevarer, Fest eller ritual, Agerbrug
Uddrag: Majs høstes i februar og er en af de vigtigste afgrøder. Er høsten god, laver kvinderne majsøl, chicha, som drikkes i store mængder til fester og med den føromtalte morter af træ, males majskornene til mel. Det kan dog også købes i forretninger og på markeder....

Te

Genstandsnummer: BOL.D.129
Samling: Bolivia D
Emneord: Fødevarer
Uddrag: Guaraní-indianernes egen drik, poro-teen, drikkes også traditionelt i Argentina, Paraguay og Brasilien. Teen fremstilles af maté-busken, Ilex Paraguayensis, som er fra kristtornfamilien og andre arter af samme slægt. Dåsen er ikke original....
Genstandsnummer: BOL.D.221
Samling: Bolivia D
Emneord: Billeder, foto, plancher, plakater, tegninger, Natur (uforarbejdede skaller mv.), Fødevarer
Uddrag: Natur / jagt Mand, der holder en slagtet hjort....
Genstandsnummer: GHA117
Samling: Ghana
Emneord: Fødevarer
Uddrag: Kakaofrugten åbnes og bønnerne tages ud for derefter at blive tørret i solen. Kakao fra Ghana er den bedste kvalitet sammenlignet med den, der kommer fra en anden stor producent – Elfenbenskysten. Derfor er den specielt efterspurgt af alverdens førende chokoladeproducenter, hvilket dog ikke har ført til stigende priser for landmændene. Tværtimod er verdenspriserne faldet og faldet gennem de sidste tyve år, hvilket har resulteret i at flere landmænd er holdt op med at producere kakao. Der findes ingen børneslaver (som tilfældet er i Elfenbenskysten) eller andre slaver på ghanesiske kakaomarker, eftersom produktionsmetoden i Ghana aldrig har været præget af store plantager men derimod af mindre familiebrug. Kakaoplanten stammer oprindeligt fra Sydamerika og den blev bragt til Ghana i 1895 fra øen Fernando Po af smeden Tetteh Quarshie, som plantede kakaotræet på sin mark i Mampong nord for Accra....
Genstandsnummer: GHA122
Samling: Ghana
Emneord: Fødevarer, Medicin
Uddrag: Sheabutter fremstilles af nødder fra Sheanød-træet  Vitellaria Paradoxa. Disse dyrkes primært i Vest- og Centralafrika, i det der af handelsmænd, betegnes som ”Shea bæltet”. Af sheanødder produceres fedt eller ”smør” og flydende olie, der indgår i flere forskellige produkter så som madolie, margarine, kosmetik og sæbe. Den primære markedsniche er dog som erstatning for kakaosmør i f.eks. chokolade.Sheanøddetræer bærer først frugt efter ca.15 år og er ikke fuldmodne før efter ca. 45 år. Et træ kan bære frugter i 200 år efter fuldmodning.Lokalt plukker man nødderne, rister og maler dem for derefter at tilsætte vand. Ved at ”brænde” denne substans, flyder olien ovenpå. Der kan tilføjes citronessens for duftens skyld. Ghanesere anvender sheabutter til både madlavning og som hudlotion. Sheabutter udvindes ikke af nødden, men derimod af frugtkødet, som omgiver nødden. Sheabutter virker febernedsættende ved påsmøring. Kan i smeltet form indtages som et let afføringsmiddel....