Søg genstande i databasen

Her kan du søge i alle UNESCO Samlingernes omkring 4.000 genstande fra hele verden. Start din søgning ved for eksempel at indtaste en genstandstype, du gerne vil finde, i ’genstandsnavn’ eller ’fuldtekstsøgning’. Med de blå bokse til højre kan du derefter filtrere din søgning i forhold til bestemte emner, indsamlingslande og samlinger. Du kan også gå på opdagelse i de blå bokse uden at have valgt en bestemt genstandstype (i venstre side).

Viser 1 - 8 af 8
Genstandsnummer: BAH.37
Samling: Bahrain
Emneord: Agerbrug, Fødevarer
Uddrag: Med dette dadelplukkerbælte ( kar ) kan bonden klatre op i palmetræets krone for at hente de modne dadler. Wiren slås rundt om træet, hvorved bonden kan klatre op og sidde i træet ved at læne sig bagud med bæltet som sin lænd. Dadler er fortsat en vigtig afgrøde i bahrainske haver, selvom de fleste dadler på det bahrainske marked importeres fra Saudi Arabien. De fås i forskellige arter og stadier. Den største forskel er om dadlen er rotab – så er den rød og fast i kødet – eller på et senere stadie er tamar – det er når den har ligget nogle uger og er blevet brun og blød og efterhånden til en klæg masse. Dadler kan gemmes længe, fordi de mere end 50% sukkerstof. Hvis tamar-dadler får lov at ligge endnu længere, og man derefter presser dem, får man dibs – daddelsaft der særligt i ramadanmåneden bruges i kager og desserter.  ...
Genstandsnummer: BAH.245
Samling: Bahrain
Emneord: Fødevarer
Uddrag: Ris er den vigtigste del af hovedmåltidet, som ofte spises midt på dagen (i Ramadan lige efter solnedgang). Ris købes i store poser på op til 40 kilo. Denne rispose har efter sin oprindelige brug tjent som dørmåtte i en butik. ...
Genstandsnummer: BAH.246
Samling: Bahrain
Emneord: Fødevarer
Uddrag: Kasse med udvalg af de krydderier og bønner, der anvendes mest i bahrainsk madlavning. Selve kassen er fremstillet til denne UNESCO-samling som en miniudgave af de kasser, varerne ligger i hos de bahrainske grønthandlere. Herfra kommes varerne på poser, alt efter hvor meget kunden skal bruge. På listen i mappen kan I se hvad de enkelte ting er....
Genstandsnummer: BAH.247
Samling: Bahrain
Emneord: Fødevarer
Uddrag: Muhallabiya og Jelly er populære desserter, ikke mindst i Ramadan, hvor aftenens store måltider langt opvejer dagtimernes faste. Desserterne kan laves hjemme, men købes nu oftest fabriksfremstillet i supermarkedet....
Genstandsnummer: BAH.248
Samling: Bahrain
Emneord: Fødevarer
Uddrag: ...
Genstandsnummer: BAH.267
Samling: Bahrain
Emneord: Billeder, foto, plancher, plakater, tegninger, Leg eller fritid, Undervisning og skole, Bolig og udsmykning i boligen (også nips og gardiner), Religion og magiske genstande, Fødevarer, Beklædning og stof
Uddrag: a: 5 diasserier - powerpoint-præsentationer, som knytter sig til samlingens overordnede emner: - Fastemåneden Ramadan - Koran og Computer - Modernitet og Tradition - Muslim, Moske og Matam - Souq og Mall   b: De enkelte dias er også lagt i en samlet filmappe på den anden DVC , så I selv kan lave jeres egen powerpoint-præsentationer c: Der er vedlagt tekster til de 5 powerpointpræsentationer i den grå CVD-mappe, der ligger i kasse 1.  ...
Genstandsnummer: GHA117
Samling: Ghana
Emneord: Fødevarer
Uddrag: Kakaofrugten åbnes og bønnerne tages ud for derefter at blive tørret i solen. Kakao fra Ghana er den bedste kvalitet sammenlignet med den, der kommer fra en anden stor producent – Elfenbenskysten. Derfor er den specielt efterspurgt af alverdens førende chokoladeproducenter, hvilket dog ikke har ført til stigende priser for landmændene. Tværtimod er verdenspriserne faldet og faldet gennem de sidste tyve år, hvilket har resulteret i at flere landmænd er holdt op med at producere kakao. Der findes ingen børneslaver (som tilfældet er i Elfenbenskysten) eller andre slaver på ghanesiske kakaomarker, eftersom produktionsmetoden i Ghana aldrig har været præget af store plantager men derimod af mindre familiebrug. Kakaoplanten stammer oprindeligt fra Sydamerika og den blev bragt til Ghana i 1895 fra øen Fernando Po af smeden Tetteh Quarshie, som plantede kakaotræet på sin mark i Mampong nord for Accra....
Genstandsnummer: GHA122
Samling: Ghana
Emneord: Fødevarer, Medicin
Uddrag: Sheabutter fremstilles af nødder fra Sheanød-træet  Vitellaria Paradoxa. Disse dyrkes primært i Vest- og Centralafrika, i det der af handelsmænd, betegnes som ”Shea bæltet”. Af sheanødder produceres fedt eller ”smør” og flydende olie, der indgår i flere forskellige produkter så som madolie, margarine, kosmetik og sæbe. Den primære markedsniche er dog som erstatning for kakaosmør i f.eks. chokolade.Sheanøddetræer bærer først frugt efter ca.15 år og er ikke fuldmodne før efter ca. 45 år. Et træ kan bære frugter i 200 år efter fuldmodning.Lokalt plukker man nødderne, rister og maler dem for derefter at tilsætte vand. Ved at ”brænde” denne substans, flyder olien ovenpå. Der kan tilføjes citronessens for duftens skyld. Ghanesere anvender sheabutter til både madlavning og som hudlotion. Sheabutter udvindes ikke af nødden, men derimod af frugtkødet, som omgiver nødden. Sheabutter virker febernedsættende ved påsmøring. Kan i smeltet form indtages som et let afføringsmiddel....