Søg genstande i databasen

Her kan du søge i alle UNESCO Samlingernes omkring 4.000 genstande fra hele verden. Start din søgning ved for eksempel at indtaste en genstandstype, du gerne vil finde, i ’genstandsnavn’ eller ’fuldtekstsøgning’. Med de blå bokse til højre kan du derefter filtrere din søgning i forhold til bestemte emner, indsamlingslande og samlinger. Du kan også gå på opdagelse i de blå bokse uden at have valgt en bestemt genstandstype (i venstre side).

Viser 1 - 10 af 10
Genstandsnummer: IND.E27
Samling: Indien E
Emneord: Rejse og transport, Fødevarer, Køkkenting og redskaber til madfremstilling
Uddrag: Tiffin-beholder af aluminium. Denne karakteristiske cylinderformede madkasse med mange rum i er meget udbredt i Indien. Den er nem at transportere, den kan hænges på cyklens bagagebærer for eksempel, og den egner sig godt til Indiens mange lune og let flydende madretter. Den anvendes især af mænd, som arbejder så langt væk, at de ikke kan nå at komme hjem til dagens hovedmåltid, frokosten, eller 'madhyanno bhojan' ved 14-tiden. I den største skål opbevares risen. I de to andre har man linseretten dahl og tilberedte eller friske grøntsagsretter. Der er sjældent kødretter, da langt de fleste hinduer er vegetarer. Madkasser af plastik findes stort set ikke i Indien, især fordi metal opfattes som 'rent' i religiøs forstand. Når madkassen er lavet af metal, bliver maden ikke 'forurenet', hvis en person af lavere kaste har rørt ved madkassen - et godt eksempel på, hvordan indisk religion og kastesystem har betydning for helt dagligdags gøremål. Det er et helt grundlæggende princip i Indien, at folk fra højere kaster skal afholde sig fra at spise mad, som folk af lavere kaster har rørt ved.   Tiffins-madkasser kan tages med hjemmefra eller bringes ud med bud. Avisen The Independent skrev den 4. aug. 2017, at indiske madkassebude bringer omkring 200.000 tiffins ud hver dag - fra hjemmet til arbejdspladsen og tilbage igen, på cykel, med trækvogn, til fods og med tog (i artiklen: 'How dabbawalas became the world's best food delivery system')....
Genstandsnummer: IND.E53
Samling: Indien E
Emneord: Fødevarer, Religion og magiske genstande, Fest eller ritual
Uddrag: Dåsen indeholder ghee, der er en slags klaret smør. Ghee anses for at være meget fornemt og anvendes især ved særlige lejligheder, som besøg af fine gæster eller ved højtider. Ghee anvendes også næsten altid som offergave i forbindelse med religiøse ceremonier, pujaer. Se f.eks. Ind.E.193....
Genstandsnummer: IND.E54
Samling: Indien E
Emneord: Fødevarer
Uddrag: I Indien drikker man meget te, især den søde te, chai, er populær.  Indien er en af verdens største teproducenter....
Genstandsnummer: IND.E112
Samling: Indien E
Emneord: Fødevarer
Uddrag: Pakker med mundopfriskende krydderiblanding, som man spiser efter et måltid. På restauranterne bliver man typisk budt på en mundopfrisker. Der kan være betel i blandingen - betelens bitre smag er meget populær. Betel kan også tygges seperat, ofte af mænd og ældre kvinder....
Genstandsnummer: IND.E113
Samling: Indien E
Emneord: Fødevarer
Uddrag: En sødlig udgave af en mundopfrisker. Se Ind.E.112. ...
Genstandsnummer: IND.E320
Samling: Indien E
Emneord: Køkkenting og redskaber til madfremstilling, Handel, Fødevarer
Uddrag: Bhar - er navnet på disse små hånddrejede tekopper af ler. På indiske togstationer kan man se gadehandlere servere den søde te, chai, i de små håndlavede kopper. Det er engangskopper. Når man har drukket ud, smider man dem på jorden og knuser dem. I de senere år har pap- og plastikkrus erstattet lerkopper rigtig mange steder, men især i Kolkata i nordøst Indien (tidl. Calcutta) er der en særlig stædighed omkring bhar-tradtionen. Folk synes, teen smager bedre af de 'rigtige' lerkopper. Nogle miljøforkæmpere argumenterer for, at man skal droppe plastikkopper og udbrede engangs-lerkopperne igen, fordi de er miljøvenlige, og fordi mennesker har brug for produkter, der forbinder dem til jorden og livet omkring dem. Bhar-traditionen går meget langt tilbage og har været udbredt mange steder i Indien.   I hjemmene bruger man ofte et metalkrus til at drikke te af: Se Ind.E.21. ...
Genstandsnummer: IND.E321
Samling: Indien E
Emneord: Køkkenting og redskaber til madfremstilling, Handel, Fødevarer
Uddrag: ...
Genstandsnummer: TZ.54
Samling: Tanzania
Emneord: Fødevarer
Uddrag: Forskellige krydderier. De er købt på markedet i Songea by. Krydderierne kommer fra store plantager på øerne Zanzibar ved Tanzanias kyst. Zanzibar har i århundreder dyrket, forarbejdet og solgt krydderier. Krydderier er en luksus, som ikke alle i Tanzanias landsbyer har råd til at købe....
Genstandsnummer: TZ.69
Samling: Tanzania
Emneord: Fødevarer
Uddrag: Kaffe er meget værdsat i Tanzania, men er også dyr at købe i forarbejdet form. Derfor er det godt, hvis man kan skaffe kaffe gennem bekendte. Folk rister og maler selv kaffen. Den færdige kaffedrik nydes i mindre mængder, og laves som kogekaffe....
Genstandsnummer: TZ.70
Samling: Tanzania
Emneord: Fødevarer
Uddrag: Kaffebønner hele og uristede. De er fra det sydvestlige Tanzania, hvor der dyrkes kaffe i egnene ud mod Nyasasøen (Malawisøen)....