Søg genstande i databasen

Her kan du søge i alle UNESCO Samlingernes omkring 4.000 genstande fra hele verden. Start din søgning ved for eksempel at indtaste en genstandstype, du gerne vil finde, i ’genstandsnavn’ eller ’fuldtekstsøgning’. Med de blå bokse til højre kan du derefter filtrere din søgning i forhold til bestemte emner, indsamlingslande og samlinger. Du kan også gå på opdagelse i de blå bokse uden at have valgt en bestemt genstandstype (i venstre side).

Viser 1 - 10 af 19
Genstandsnummer: GHA4
Samling: Ghana
Emneord: Køkkenting og redskaber til madfremstilling, Hygiejne, personlig pleje, sminke
Uddrag: Vifte, som bruges i forbindelse med madlavning til at holde ilden ved lige. Den bruges også til at vifte sig selv med, når varmen bliver for slem. Viften er flettet af palmeblade....
Genstandsnummer: GHA5
Samling: Ghana
Emneord: Køkkenting og redskaber til madfremstilling
Uddrag: Aluminiumsgryde til madlavning. Husgeråd i aluminium er forholdsvis billige i Ghana sammenlignet med Ghanas nabolande, idet en større fabrik i Tema fremstiller aluminium med subsidieret strøm fra Akosombo-dæmningen....
Genstandsnummer: GHA6
Samling: Ghana
Emneord: Køkkenting og redskaber til madfremstilling
Uddrag: Træsleve til madlavning. Træsleve benyttes udelukkende til omrøring af ”banku” eller ”tze-zet”, som begge er grødformer. (Førstnævnte gæret, sidstnævnte ikke gæret) baseret på majs, som indgår i de daglige måltider....
Genstandsnummer: GHA7
Samling: Ghana
Emneord: Køkkenting og redskaber til madfremstilling
Uddrag: Sort keramikmorter. Bruges især til at støde chili, ingefær og tomater. Skålen er rillet, så man kan støde og knuse grøntsagerne ved hjælp af træstøderen. Man tilsætter salt ved stødningen af chili for at få saften til at trænge ud, hvilket letter forarbejdningen....
Genstandsnummer: GHA9
Samling: Ghana
Emneord: Køkkenting og redskaber til madfremstilling
Uddrag: Kalabasskåle bruges til at drikke vand af. Lokalt fremstillet palmevin eller øl. Sidstnævnte kaldes ”pito”....
Genstandsnummer: GHA10
Samling: Ghana
Emneord: Køkkenting og redskaber til madfremstilling
Uddrag: Rivejernet bruges ved madlavning. F.eks. kan maniok rives herpå ved fremstilling af gari. Gari er en form for pulver fremstillet af knoldplanten kassava også kaldet maniok. Kassavaen skrælles og rives enten på et rivejern eller, hvad der i dag er mere almindeligt, en form for mekanisk hakkemaskine. Herefter kommes kassavaen i en sæk, idet det er vigtigt at presse vand og stivelse ud, da det indeholder blåsyre. Sækken placeres på en balje, hvorpå der er lagt to pinde, som danner et kryds, så sækken kan hvile ovenpå disse og vandet løbe fra. Ovenpå sækken lægges en tung sten som presse. Således skal sækken med indhold stå i tre dage eller længere, så kassavaen tørrer mest muligt. Herefter tages kassavaen ud af sækken og spredes til yderligere tørring i solen. Kassavaen sigtes og ristes i en meget varm wok-lignende gryde. Efter endt risting lægges pulveret til yderligere tørring en time i solen. Processen gør det muligt at opbevarer kassava i længere tid. Se billeder af processen og se nogle af samlingens genstande i brug i billedserie 1: billede 28-32 (i lånermappen). Søg gerne opskrifter på gari på nettet. ...
Genstandsnummer: GHA11
Samling: Ghana
Emneord: Køkkenting og redskaber til madfremstilling
Uddrag: Bruges når kassava skal presses fri for blåsyre. Dette er et element i fremstillingen af gari: se GHA. 10. ...
Genstandsnummer: GHA12
Samling: Ghana
Emneord: Køkkenting og redskaber til madfremstilling
Uddrag: Sigte flettet af bambus med spanskrørsramme. Bruges til at sigte gari før ristningen: se GHA. 10....
Genstandsnummer: GHA13
Samling: Ghana
Emneord: Køkkenting og redskaber til madfremstilling
Uddrag: Gryden er fremstillet af aluminium. Den bruges til at riste gari i (se GHA. 10). Ved hjælp af spatlen holder man kassavaen i bevægelse. Gryden anvendes ligeledes til friturestegning....
Genstandsnummer: GHA14
Samling: Ghana
Emneord: Køkkenting og redskaber til madfremstilling
Uddrag: Morteren bruges til at støde kassava (se GHA.10), yams, plantaner eller cocoyam til ”fufu” (en form for grød)....