Søg genstande i databasen

Her kan du søge i alle UNESCO Samlingernes omkring 4.000 genstande fra hele verden. Start din søgning ved for eksempel at indtaste en genstandstype, du gerne vil finde, i ’genstandsnavn’ eller ’fuldtekstsøgning’. Med de blå bokse til højre kan du derefter filtrere din søgning i forhold til bestemte emner, indsamlingslande og samlinger. Du kan også gå på opdagelse i de blå bokse uden at have valgt en bestemt genstandstype (i venstre side).

Viser 1 - 10 af 240
Genstandsnummer: BAH.26
Samling: Bahrain
Emneord: Handel, Fiskeri
Uddrag: Næseklemmen blev brugt i forbindelse med dykningen efter perler, for at dykkerne kunne holde sig længe under vandet. Ofte dykkede de flere minutter ad gangen og over 20 gange i løbet af en arbejdsdag. Disse næseklemmer er købt i Kuwait i 2013 i en forretning, der handler med traditionelle ting og souvenirs. Perlefiskeri var vigtig i hele Golfen, såvel Kuwait som Bahrain og en vigtig del af, hvad man lokalt forstår som det traditionelle, førmoderne samfund....
Genstandsnummer: GHA1
Samling: Ghana
Emneord: Bolig og udsmykning i boligen (også nips og gardiner)
Uddrag: Sovemåtte vævet i plastikmateriale. Denne type måtter har erstattet palmebladsmåtter. De er mere holdbare og nemmere at holde rene....
Genstandsnummer: GHA2
Samling: Ghana
Emneord: Bolig og udsmykning i boligen (også nips og gardiner)
Uddrag: Olielampe af genbrugsdåse. Der sættes en væge i åbningen, og olie fyldes i dåsen. I mange landsbyer er der ikke elektricitet, derfor benytter man disse lamper....
Genstandsnummer: GHA3
Samling: Ghana
Emneord: Bolig og udsmykning i boligen (også nips og gardiner)
Uddrag: Fyrfad lokalt produceret. Trækul kommes i den øverste del, gryder placeres ovenpå, i den nedre del bruges kviste til optænding. Udover trækul med fyrfad, bruges træbrænde på bålsteder til madlavning i landsbyerne, mens nogle familier i byerne i dag bruger flaskegas. Elektricitet er der få familier som bruger til madlavning, da prisen for strøm (til samme) er meget høj sammenlignet med trækul, brænde eller flaskegas. Flaskegas vinder dog frem i byerne....
Genstandsnummer: GHA4
Samling: Ghana
Emneord: Køkkenting og redskaber til madfremstilling, Hygiejne, personlig pleje, sminke
Uddrag: Vifte, som bruges i forbindelse med madlavning til at holde ilden ved lige. Den bruges også til at vifte sig selv med, når varmen bliver for slem. Viften er flettet af palmeblade....
Genstandsnummer: GHA5
Samling: Ghana
Emneord: Køkkenting og redskaber til madfremstilling
Uddrag: Aluminiumsgryde til madlavning. Husgeråd i aluminium er forholdsvis billige i Ghana sammenlignet med Ghanas nabolande, idet en større fabrik i Tema fremstiller aluminium med subsidieret strøm fra Akosombo-dæmningen....
Genstandsnummer: GHA6
Samling: Ghana
Emneord: Køkkenting og redskaber til madfremstilling
Uddrag: Træsleve til madlavning. Træsleve benyttes udelukkende til omrøring af ”banku” eller ”tze-zet”, som begge er grødformer. (Førstnævnte gæret, sidstnævnte ikke gæret) baseret på majs, som indgår i de daglige måltider....
Genstandsnummer: GHA7
Samling: Ghana
Emneord: Køkkenting og redskaber til madfremstilling
Uddrag: Sort keramikmorter. Bruges især til at støde chili, ingefær og tomater. Skålen er rillet, så man kan støde og knuse grøntsagerne ved hjælp af træstøderen. Man tilsætter salt ved stødningen af chili for at få saften til at trænge ud, hvilket letter forarbejdningen....
Genstandsnummer: GHA9
Samling: Ghana
Emneord: Køkkenting og redskaber til madfremstilling
Uddrag: Kalabasskåle bruges til at drikke vand af. Lokalt fremstillet palmevin eller øl. Sidstnævnte kaldes ”pito”....
Genstandsnummer: GHA10
Samling: Ghana
Emneord: Køkkenting og redskaber til madfremstilling
Uddrag: Rivejernet bruges ved madlavning. F.eks. kan maniok rives herpå ved fremstilling af gari. Gari er en form for pulver fremstillet af knoldplanten kassava også kaldet maniok. Kassavaen skrælles og rives enten på et rivejern eller, hvad der i dag er mere almindeligt, en form for mekanisk hakkemaskine. Herefter kommes kassavaen i en sæk, idet det er vigtigt at presse vand og stivelse ud, da det indeholder blåsyre. Sækken placeres på en balje, hvorpå der er lagt to pinde, som danner et kryds, så sækken kan hvile ovenpå disse og vandet løbe fra. Ovenpå sækken lægges en tung sten som presse. Således skal sækken med indhold stå i tre dage eller længere, så kassavaen tørrer mest muligt. Herefter tages kassavaen ud af sækken og spredes til yderligere tørring i solen. Kassavaen sigtes og ristes i en meget varm wok-lignende gryde. Efter endt risting lægges pulveret til yderligere tørring en time i solen. Processen gør det muligt at opbevarer kassava i længere tid. Se billeder af processen og se nogle af samlingens genstande i brug i billedserie 1: billede 28-32 (i lånermappen). Søg gerne opskrifter på gari på nettet. ...