Plastik-tøfler

"Forundrings-genstand" 

Plastik-tøfler fra Tyrkiet. Lavet af sort plastik med mønster-prægning. kvindemodel. Indsamlet i midten af 1980'erne i en landsby i midt-Tyrkiet.


De fleste af de mennesker der kom til Aarhus som gæstearbejdere i 1960’erne, kom fra i det område i Tyrkiet der hedder Anatolien. Her havde de efterladt deres familier – hvoraf mange boede i små landsbyer udenfor byerne Sivas og Çorum. Disse tøfler stammer fra én af de landsbyer. De blev indsamlet i 1983 af en antropolog, og taget med til Moesgård Museum. I forbindelse med skabelsen af denne samling, blev tøflerne vist frem. Da Kadir, en ung mand i starten af 20’erne, fik øje på dem fortalte han følgende historie:


"De her sko kan jeg godt huske. Hver sommer da jeg var dreng, var vi på ferie i landsbyen i Tyrkiet, og der rendte alle børnene rundt i sådan nogle. Jeg havde selv nogle gode NIKE-sko, men jeg plagede min mor om at få sådan nogle plastik-tøfler og græd da hun sagde nej. Det har hun drillet mig meget med siden. Der kom nogle sigøjnere kørende til landsbyen og solgte den her slags sko – jeg fik vidst nok et par til sidst."


Den årlige ferie i Tyrkiet er et must for mange familier med tyrkiske rødder. Her besøger de familie og holder ferie. Nogle af de unge, som har hjulpet med samlingen, gider ikke længere hvert år til Tyrkiet. De vil hellere bruge deres sommerferie på at rejse til andre lande med deres venner. Èn af dem fortæller dog, at når han selv får børn, så vil han helt sikkert tage dem med til den landsby, hvor familien kommer fra. Her har han mange minder fra, og han vil gerne have, at hans børn skal opleve Tyrkiet og samtidig forstå, at de er heldige at bo i Danmark.