Nytårshilsen fra UNESCO Samlingerne

Så er vi hoppet, danset og på alle mulige måder kommet ind i 2019. Det er tid til at se bagud og at se frem. Vi har i 2018 haft et forrygende år i UNESCO Samlingerne, hvor vi estimeret 13000 børn, unge og voksne har været i kontakt med vores samlinger - en væsentlig stigning siden sidste år - og det er vi stolte af og glade for. Så tak til jer for, at I bestiller vores samlinger, så de komme ud til jeres skoler, kultur- og læringsinstitutioner, hvor de gør allermest gavn.

For 2019 kan vi løfte sløret for en ny spændende samling om Mongoliets nomader og tilværelsen som hyrde. Den samling er vi lige nu ved at lægge sidste hånd på, så I kan glæde jer til en spændende samling, der også spiller godt sammen med udstillingen på Moesgaard Museum 'På Djenghis Khans stepper - Mongoliets nomader', der vises frem til 7. april, hvorefter den bliver sat op på Nationalmuseet.

Hvis I nu ikke har fået nok nytårsfejring, så er der chancen igen i uge 6, hvor det tibetanske nytår, Losar, bliver fejret. 

Fra samlingsteksten til Tibetanere i Nepal:

"I tiden før Losar-festen vaskes, nettes og fejes der. Rundt om stupaen ser man en hektisk aktivitet med tæppebanken og udsmidning af alt det gamle. Man losardekorerer husalteret og får munke til at rense hjemmet for dårligdom. Kroppen gnides med bygmel for at få sjælens og kroppens elendigheder fjernet. Alt, hvad der er ødelagt og i dårlig stand i huset, skal smides ud, for at det nye år kan blive lykkeligt. Til gengæld må man ikke gøre rent lige efter Losar, for så fjerner man al det gode held, som man har plantet i huset under forberedelserne. ... Ved Losar renser man så at sige alt det dårlige bort og forventer, at det nye år kan blive lykkeligt og godt efter denne intense hovedrengøring. I Tibet varer festen i femten dage. Blandt eksiltibetanerne i Katmandu festes der kun i fire dage, men så gøres det også grundigt. De besøger hinanden, drikker meget og spiser meget god mad og kager. De besøger også de forskellige klostre rundt om stupaen for at få de tibetanske mestres velsignelse og dermed lykke og glæde i det nye år."

Godt nytår fra UNESCO Samlingerne!