Koranen på dansk

Koranen på dansk. Paperback. Forlag: Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse. 2014.

Lydfil til Koranen


Koranen er islams primære hellige skrift. Den består af 114 suraer (kapitler) som er opdelt i 30 djuz (dele). Ifølge islam er koranen guds ord, åbenbaret gennem profeten Muhammed omkring 600-tallet. Denne koran er købt i samarbejde med Ayşe, en ung kvinde på 23 år. Hun studerer på universitet i Aarhus og holder meget af at læse bøger om filosofi og religion.

For Ayşe betyder islam rigtig meget i hendes liv. Hun fortæller:

"Mange som er opvokset i Danmark har en meget tyrkisk præget kultur derhjemme og så når man er ude af døren - så er det danskhed. Og vi har nogle forskellige værdier i den tyrkiske kultur og der er forskellige værdier i den danske kultur. Det kunne godt virke lidt forvirrende til at starte med, men lige nu så er jeg mere neutral i det. Jeg føler mig hverken som tyrker eller som dansker. Selvfølgelig hvis jeg skal vælge en nationalitet eller to, så ville det være tyrkisk og dansk, og jeg ville nok hælde mere til det tyrkiske fordi noget af kulturen i den tyrkiske kultur er udviklet fra religionen islam (...) men nej, jeg vil ikke sige at jeg skulle vælge det ene frem for det andet. Jeg forholder mig mere neutralt lige nu, og så er min identitet - det er en muslim."

Ayşe og jeg (indsamler) diskuterede frem og tilbage, om der skulle være en koran på dansk, arabisk eller tyrkisk i samlingen. Vi endte med at købe en dansk. Så kan unge, der ikke kender til koranen, prøve at læse i den, hvis de har lyst. Desuden er der nogle særlige regler for hvordan man skal håndtere den arabiske koran, idet den anses som hellig. Der gælder ikke de samme regler for en oversat koran. Ayşe har ikke en koran på dansk - hun foretrækker den engelske oversættelse, og så har hun taget undervisning i arabisk, så hun også kan læse den på originalsproget. 

Det har andre sagt om koranen i samlingen:

- Jeg synes måske ikke koranen passer så godt ind i samlingen. Religion har ikke noget med min tyrkiske baggrund at gøre, det er noget andet (Kvinde, omkring 30 år).

- Der kunne godt være flere ting i samlingen der har noget at gøre med islam. For eksempel den lille taburet, som man lægger koranen på (Mand, omkring 40 år).