Julekugle

"Forundrings-genstand"

Rød julekugle af metal med sølvdekoration. Julekuglen har været i indsamlerens familie i mange år, hvor den er blevet brugt til at pynte juletræ d. 24. december.

Lydklip til julekuglen


Indenfor islam er julen ikke traditionelt en højtid man fejrer. Mange i Tyrkiet var og er muslimer, og derfor var det få af de gæstearbejdere der kom fra Tyrkiet til Danmark, der var vandt til at fejre jul. Nogle af deres efterkommere er begyndt på det, én af dem er 24-årige Deniz. Hun fortæller:


"Der er på en eller anden måde, igennem alle generationer, en større accept af den danske kultur og de danske normer. Vi fejrer for eksempel juleaften - så er vi sammen og hygger og har julemad. Altså vi har and og flæskesteg - en stor del af min familie spiser gris. Og vi giver julegaver til hinanden. Det er jo bare en kultur for os, det er bare en hyggelig dag, og vi gør det jo ikke på grund af religion på nogen måde. Vi gør det bare fordi vi synes det er sjovt og skide hyggeligt, og så er det en undskyldning for at mødes alle sammen. 

Men så snakkede jeg lige med en ven her for nylig som siger; holder I jul? Hvad fanden er det for noget? Det havde de jo aldrig nogensinde gjort, det kunne han slet ikke sætte sig ind i. Jeg tror også det har rigtig meget at gøre med ens omgangskreds. Hos os der har det bare været meget normalt at vi holder jul. Men vi ven der, som bor i Ålborg, i deres omgangskreds er der sgu ikke nogen der holder jul. Der er ikke nogen der spiser gris, og så er det jo sådan det er. Så er det jo det man tager som normen, i forhold til hos os - der er normen det andet."

Hjemme hos Deniz har de juletræ og julepynt – blandt andet røde julekugler, ligesom den der er med i samlingen.

Hvad synes du julekuglen fortæller?