IND.E316 - Devadasis sari

Samling: 
Indien E

Denne røde sari hører til Devadasis dragt, men den bliver også brugt til Radha (i stedet for Ind.E.219). Devadasis dans er en tempeldans.

Sarien er en helt almindelig beklædningsdel, som kvinder bruger til hverdag. Piger begynder først at gå med sari, når de er 16-17 år gamle. Den er meget almindelig i gadebilledet i Indien, men det er ikke den eneste form for beklædning, der ses. Sariens nedre del vikles om livet på en særlig måde, der er forskellig fra område til område.

Sådan bruger man en sari

Typisk køber man et helt stofstykke, som indeholder tre dele med hvert sit mønster. Mønsterdelen i den ene ende klippes af og sys om til en seperat bluse, der designes som en kort top, hvor maven er fri (se Ind.E.315). Den øvrige del svøbes og draperes omkring kroppen, så det udgør et langt, dobbelt skørt med længdefolder. Folderne giver bevægelsesfrihed foran. Skørtets endestykke slynges til sidst op over skulderen, så det hænger ned langs ryggen som et slags sjal. Under sarien bæres typisk et skørt (se Ind.E.117). 

På internettet findes der mange fine videoanvisninger og step-by-step tegninger af, hvordan man tager en sari på. Prøv at søge på 'how to wear a sari' (eller 'saree'). 

Sariens nedre kjolekant må ikke være for kort. Man må ikke kunne se for meget af fødderne, da de betragtes som 'urene'. Endestykket ned langs ryggen skal være langt. Det er smukt til en kvinde at endestykket er langt, det må gerne gå helt ned til knæhaserne.

Man kan også tage sariens endestykke op om hovedet som et tørklæde. Især gifte kvinder, og især lidt ældre kvinder, bruger dette. Hvis man er igang med noget praktisk arbejde, for eksempel at lave mad, kan man vikle endestykket rundt om livet og stikke det ned i taljens kant.

For en person udefra vil sarien let kunne virke som 'bare' et stykke stof. Det er dog langt fra tilfældet. Dragten findes i forskellige materialer, mønstre, farver og kvaliteter og udgør en hel modeindustri. Man kan få forskellige modeller, og nogle er for eksempel opkaldt efter populære Bollywood film. Desuden er nogle byer kendt for en bestemt model eller materiale. 

Data
Indsamlingsland: 
Indien
Indsamlingsår: 
År 1985
Lokalitet: 
Seraikella
Emneord: 
Dans
Fest eller ritual
Religion og magiske genstande
Kunst (malerier, skulpturer o.a. der vurderes som kunst eller brugskunst)
Beklædning og stof
Drama eller teater