- Historisk baggrund

Indvandring og immigration er ikke noget nyt fænomen. Mennesker har altid flyttet sig rundt i verden i håbet om at skabe det bedst mulige liv. Danmark er formet af indvandring igennem mange århundreder. I 2015, hvor denne samling blev til, var der ifølge Danmarks statistik 516.706 indvandrere i Danmark og 159.808 efterkommere af indvandrere.

Tyrkerne og deres efterkommere er den største danske befolkningsgruppe, som har udenlandsk baggrund. Indvandringen fra Tyrkiet til Danmark startede i begyndelsen af 1970’erne, da der var mangel på arbejdskraft i Danmark. Derfor inviterede danske arbejdsgivere folk fra blandt andet Tyrkiet, Pakistan og det daværende Jugoslavien til at komme og arbejde. I midten af 1970’erne var der allerede kommet omkring 5000 tyrkere til Danmark. Man kaldte dem dengang for gæstearbejdere. De fleste kom fra Anatolien, som ligger i midt-Tyrkiet. Der kom især mange fra byerne Sivas og Çorum. Nogle af dem var kurdere. Gæstearbejderne var primært unge mænd, og mange af dem regnede med at tage tilbage til Tyrkiet, når de havde fået sparet nok penge op. Men mange blev, fik deres familier herop og startede et nyt liv i Danmark.

Samlingen ”Tyrkiske Rødder i Danmark” handler om gæstearbejdernes efterkommere og deres børn. I 2015 boede der cirka 60.000 med tyrkisk baggrund i Danmark. Mange har stadig familie i Tyrkiet og tager derfor ofte på sommerferie i Tyrkiet for at holde kontakten ved lige. Deres liv og hverdag udspiller sig dog i Danmark. Hvad tænker de om at have tyrkisk baggrund? Hvordan bruger de den i hverdagen? Og hvilke genstande ville de vælge, hvis de skulle repræsentere deres tyrkiske rødder? Det kan du blive meget klogere på ved at gå på opdagelse i samlingen.