Hi.184 - Planche - Kolam-mønstre

Samling: 
Hinduisme

På denne planche (i sort/hvid) ses en kvinde, der tegner rituelle mønstre på jorden. I dette tilfælde er mønstrene en del af et større navngivnings-ritual for det lille barn, man kan se ved kvindens fødder. Navngivnings-ritualet udføres når barnet er mellem 30 og 60 dage gammelt. Barnet er blevet anbragt herude på gårdspladsen af en ældre kvinde - som traditionen foreskriver - og solens stråler rammer nu barnet for første gang. Om lidt vil moderen komme og bære barnet ind igen og derpå følger flere andre riter inde bag døren.

At tegne mønstre foran sit hus er sig selv ikke noget unikt. Det gør kvinderne i Tamil Nadu hver morgen. Sådanne mønstre kaldes kolam. Alle kvinder må kunne lave kolam, og de laver som regel nye mønstre hver dag. Det er lidt uklart præcis, hvorfor man laver disse mønstre. Formentlig oprinder traditionen fra en ide om at mønstrene giver en eller anden form for magisk beskyttelse af huset mod 'onde øjne' eller onde ånder. Har man svært ved at finde på nye mønstre, kan man købe et hæfte med kolam-mønstre. (I PowerPoint 3 beskrives kolam også: se lånermappens afsnit 7).

Kvinden i billedet er iført en sari, den mest almindelige klædedragt for kvinder, og hun bærer et armbånd. Til højre i billedet kan man se, at en af pigerne også har armbånd på, og til højre for hende, kan man se en tåring. Tåringe bæres kun af gifte kvinder. I samlingen er der eksempler på alt dette kvindeudstyr. Se sari Hi.88-Hi.89 og armbånd Hi.106-Hi.108 og tåring Hi.98. 

Data
Indsamlingsland: 
Indien
Indsamlingsår: 
År 1990
Lokalitet: 
Tamil Nadu i sydindien
Emneord: 
Billeder, foto, plancher, plakater, tegninger
Religion og magiske genstande