Hi.183 - Planche - Gudinden Kali

Samling: 
Hinduisme

Denne planche (i farver) viser krigergudinden Kali, hvis navn på sanskrit betyder sort. Hun står med det ene ben på sin mand Shiva (ødelæggeren) (Hi.170).

Kali er således også gift med Shiva - ligesom Parvati (se Hi.181) - men modsat Kali, er Parvati den gavmilde hustru. Både Kali og Parvati er en anden version af Den store gudinde (Maha Devi på sanskrit), men Kali er den mest frygtindgydende version, men hun kæmper for det gode. Kali befinder sig i en slags social periferi, hun hjemsøger urene kremationsgrunde og appellerer til de kasteløse urørlige grupper i samfundet. Hun befinder sig på kanten til den kontrollerede og respektable brahminske verden.

Kali er oftest afbilledet sort eller blå og delvis eller helt nøgen. Hun afbilledes også med en lang tunge og flere arme iført en nederdel af menneskelige arme, en halskæde med halshuggede hoveder og et halshugget hoved i en af ​​hendes hænder. Det er hovedet af ​​en dæmon Raktabija. Med hver dråbe blod, der drypper fra Raktabijas hoved, laver han en klon af sig selv. Det er grunden til, at Kali holder en skål, der samler blodet fra det afskårne hoved. Hun er ofte portrætteret stående eller dansende på Shiva, der ligger under hende. En af forklaringer på, hvorfor Shiva ligger der, er, at han begrænser Kalis ødelæggende kræfter. Kalis tunge, som stikker ud af hendes mund, siges at indikere hendes overraskelse og forlegenhed over at opdage, at hun tramper på sin mand. I sine arme har hun forskellige våben. Her står hun med et sværd og en trefork, som er symbol på Shiva.

Data
Indsamlingsland: 
Indien
Indsamlingsår: 
År 1990
Lokalitet: 
Tamil Nadu i sydindien
Emneord: 
Billeder, foto, plancher, plakater, tegninger
Religion og magiske genstande