Hi.59 - Pilgrimspose: irumudi

Samling: 
Hinduisme

Dette er en rekonstruktion af en irumudi-pose - fremstillet af Moesgaard Museum. 

Irumudi er en ganske særlig stofpose, der medbringes af pilgrimme på deres pilgrimsrejse til Aiyappan-templet i Sabarimala. Det er på ingen måde en almindelig ’rejsetaske’. Irumudi er meget vigtig del af hele pilgrimsritualet:

Tasken har to rum. Det forreste rum indeholder en kokosnød fyldt med ghee (en slags klaret smør) og andre ofre til Aiyappan. Det bageste rum indeholder pilgrimmens egen mad. Fyldningen af ​​irumudi er et vigtigt ritual udført af guruen. Hver pilgrim kommer og sætter sig foran guruen. De hælder begge ghee i kokosnødden. Ghee er essensen af ​​livet, den evigt levende sjæl. Kokosnødden er kroppen, der ikke tjener noget formål, efter at sjælen er gået videre. Når den er fyldt, lukkes den og placeres i det forreste rum af irumudi’en.

Ris tages håndfuld for håndfuld og hældes i det bageste rum. Også familiemedlemmer træder frem og hælder ris i. Dette refererer til den hinduistiske dødsrite, hvor de pårørende tilbyder ris til den afdøde. Derved har man sikret sig, at pilgrimmen ikke går glip af dette essentielle sidste ritual, hvis pilgrimmen skulle dø under pilgrimsfærden.

Irumudierne pakkes og bindes forsvarligt af guruen, og pilgrimmene knæler foran guruen, som placerer irumudierne på deres hoveder. Derpå rejser pilgrimmene sig og drejer rundt om sig selv tre gange, og går til slut baglæns væk, på respektfuld vis, uden at vende ryggen til guruen.

Fra nu af må irumudien ikke fjernes fra pilgrimmens hoved uden guruens tilladelse. Når pilgrimmen først har modtaget irumudi, er vedkommende medlem af det hellige broderskab og kan under ingen omstændigheder vende tilbage til sit hjem, før han har gennemført sin pilgrimsrejse. Og man må kun betræde Aiyappan-templets hellige 18 trin, hvis man har en irumudi på hovedet (se Hi.60).

Data
Datering, År: 
2019
Emneord: 
Religion og magiske genstande
Religion og magiske genstande