GHA62 - Lændeklæde/hofteklæde

Samling: 
Ghana

Vokstryk, lys gul bund med mørkeblå striber. Rødt/blåt fuglemotiv. Lokalt navn Sika tu se anommaa – Penge flyver som en fugl. Man skal passe på sine penge og investere påpasseligt. Fremstillet i Vestafrika.

 Generelt om Java- Vokstryk: Det stammer fra det berømte javanesiske batik, som kom til Vestafrika via forskellige handelsruter bl.a. de hollandske i 1700tallet og via de Vestafrikanske soldater, der gjorde tjeneste på Java fra 1810 til 1862. Disse vokstryk-stoffer fabriksfremstilles i dag på europæiske fabrikker f.eks. i Holland, i Japan og i flere Vestafrikanske lande - heriblandt Ghana. Selvom vokstrykklæde i dag maskinfremstilles er mønstrene udviklet fra den oprindeligt håndlavede tekstiltradition i Vestafrika. De forskellige mønstre kan vælges ud fra bærerens ønske om at udtrykke sin identitet, tro eller værdinormer. Små systuer findes overalt i Ghana. I disse kan man vælge model udfra plakater eller skilte med billeder af de forskellige kjolemodeller. Man bringer selv stoffet til syersken. Det er som regel kvinder, der benytter disse tekstiler, til kjoler og lændeklæder, men mænd bruger dem også til f.eks. kjortler og benklæder.

Traditionelt ghanesisk klæde deles ind i tre kategorier: fabriksfremstillede Java- og vokstryk, bloktryk-klæde, Adinkra og det håndvævede Kente. Se beskrivelser af de forskellige typer klæde under de aktuelle genstande nedenfor: Java- og vokstryk under GHA 62, Adinkra under GHA 80 og Kente GHA 76.

 

 

Data
Indsamlingsland: 
Ghana
Indsamlingsår: 
År 1998
Emneord: 
Beklædning og stof