Brudeudstyr

Brudeudstyr. Slør i form af rødt stykke transparent stof med mønster i sølvglimmer. Rødt bånd med broderier, som bindes om livet.

Klik her og hør hvordan det gik til, da brudeudstyret blev købt


Begge dele er købt fra nyt i en stofforretning i Bazar Vest i Aarhus, og har derfor ikke været i brug. Det er en tyrkisk tradition, at bruden får et rødt slør over hovedet og et rødt bånd om livet inden hun forlader sine forældres hjem. Brudgommen tager sløret af hende, når hun ankommer til festen.

Arzu, som er 26 år gammel, har udvalgt sløret og båndet til samlingen. Hun blev selv gift for 3 år siden med sin mand. Indtil hun blev gift, boede hun hjemme hos sine forældre – og efter brylluppet flyttede de begge to hjem til hendes svigerforældre. Her sparede de sammen til at købe deres eget hus, hvor de nu bor med deres lille datter. På loftet i deres hus, har Arzu gemt sit slør og det røde bånd, som hun fik bundet om livet til deres bryllup. Det er sådan noget man gemmer, fortæller hun. Båndet og sløret i denne samling minder meget om hendes eget – men hendes blev købt i Tyrkiet – dér er det billigere, fortæller hun.

Mange af deltagerne har sagt, at de føler sig allermest tyrkiske, når de er til et tyrkisk bryllup i Danmark. Der er mange ritualer forbundet med brylluppet, og ofte er det en stor fest med mange gæster – 300 til 500 gæster er ikke unormalt.

Det har andre sagt om brudeudstyret og tyrkiske bryllupper i Danmark:

Kvinde i 20'erne: Det røde bånd symboliserer at kvinden er jomfru. Nogle tager det røde bånd på alligevel, selvom om de ikke er jomfru, men det synes jeg er forkert.

Kvinde i 20'erne: For mig er det bare en tradition med det røde bånd. Det er ikke så vigtig om man er jomfru eller ej.

Kvinde i 40'erne: Jeg synes danske bryllupper er sådan lidt kolde. Jeg elsker tyrkiske bryllupper, der er dans og masser af mennesker.

Kvinde i 40'erne: De tyrkiske bryllupper er for store. Nogle jeg kender er begyndt at invitere færre mennesker, omkring 150 personer. Så er det mere hyggeligt.

Her kan du se et videoklip fra DR1 programmet 'Bryllup i farver' om et tyrkisk bryllup i Danmark: https://www.youtube.com/watch?v=RPqdhXMG5fQ