Bolivia A - Aymara indianerne på højsletten i Bolivia

Om UNESCO Samlingen Bolivia A:

Aymara indianere på højsletten i Bolivia - Kultur, tro og politik

Indsamlet af Annie Oehlerich de Zurita og Edwin Zurita i 1994. Etableret af Vibeke Asmussen i 1994-95.

Samlingen omhandler kultur og tro blandt Aymara indianere i Bolivia både på landet og i byen. Aymara indianerne bor på Bolivias højslette og er en af landets største etniske grupper. Indianerne bor ikke længere i aflukkede fællesskaber i bjergene; de er i dag en del af den moderne nation, Bolivia. Samlingens centrale emne er kulturel identitet, hvad vil det sige at være indianer? Og hvordan indgår traditionel kultur og religion i en moderne hverdag? Genstandene i samlingen er centreret omkring klædedragter, religiøse genstande, traditionel medicin, redskaber brugt i forskellige arbejdsprocesser og skolemateriale.

Samlingen omfatter 3 kasser.
 

Brug den i undervisningen:

Hjemmesiden om uddannelse, demonstrationer og medborgerskab

Klik dig ind på temaerne til højre: Baggrund - Bolivia og aymara, En genstand fortæller, Medborgerskab på skoleskemaet eller Til demonstration i La Paz.

Hjemmesiden fungerer også som en undervisningsside, hvor kan du blive klogere på, hvordan demokratiet tager form og udspiller sig i Bolivias hovedstad, der er kendt for sine farverige demonstrationer. Du kan også komme med en flok indianske kvinder i skole og lære om, hvordan de kobler demokratiske rettigheder med traditionelle indianske værdier.

I 2005 blev den socialistiske Evo Morales valgt som Bolivias og Sydamerikas første indianske præsident. Lige siden har der været en stærk retorik omkring det at være "indfødt" eller "indiansk" i Bolivia, og efter århundreders undertrykkelse vil de oprindelige folkeslag nu have lige rettigheder og landet tilbage. Man kan sige, at det bolivianske folkestyre er i gang med at finde sin form. Men er det muligt at forme et demokratisk samfund, der kan rumme alle borgere på tværs af de enorme etniske, økonomiske og sociale skel, og dertil hørende modstridende politiske interesser, som findes i et land som Bolivia?

Undervisningssiden tager udgangspunkt i udvalgte genstande fra samlingen om Bolivia, som hver har en politisk historie at fortælle. Formålet er at tage populære politiske begreber som friheddeltagelse og demokrati op til debat: Hvad betyder de egentlig - og betyder de det samme i vidt forskellige lande som Bolivia og Danmark?

Klik dig ind på de fire temaer til højre, og prøv selv at tage stilling...

Målgruppe

Undervisningssiden henvender sig først og fremmest til gymnasieelever og elever i folkeskolens ældste klasser.

Siden er primært udarbejdet til brug i samfundsfag, men kan med sine temaer og oplæg også indgå i spansk-, geografi- og historieundervisningen, eller som afsæt for elevernes egne projekter i eksempelvis Almen Studieforberedelse eller selvvalgte projektopgaver.

Andre med interesse for Bolivia, antropologi eller politisk kultur er naturligvis også meget velkomne til at kigge med.

 

Bag om undervisningssiden

Til læreren