Til demonstration i La Paz

Til demonstration i La Paz

Bolivia har en udbredt demonstrationskultur. De senere år har landets indianere opnået større politisk anerkendelse, og også denne befolkningsgruppe er blevet politisk aktiv. Med plakater, flag og kanonslag i hånden, udklædning, instrumenter og rungende slagord eller blokader, myldrer folk på gaden, når de er utilfredse.

Til tider er kun én bestemt gruppe på gaden - eksempelvis medarbejderne på en arbejdsplads, der ikke har fået løn, medlemmer af en organisation, der vil gøre opmærksom på deres dårlige vilkår, eller borgere fra en bydel, der blokerer en vej for at få lokale politikere i tale. Andre gange kan demonstranterne være fra mange samfundlag og etniske grupper. Dette skete eksempelvis, da befolkningen i La Paz demonstrerede for bevarelsen af Bolivias fredede regnskov. I artiklen (PDF til højre), og i billedserien (link øverst til venstre), kan du få et indblik i, hvordan gaderne i La Paz eksploderede under den sådkaldte TIPNIS-sag i 2011 og 2012.

Tag også et kig på fire demonstrationsplakater fra La Paz

Der er mange muligheder og motiver for at demonstrere, og omkring 1/3 af Bolivias befolkning siger, at de jævnligt deltager i offentlige protester. Gennem demonstrationer kan et lands befolkning tage del i demokratiet, og i Bolivia er det en grundlovssikret rettighed at demonstrere og lave blokader. I landets nyere politiske historie har protester og demonstrationer spillet en afgørende rolle. Eksempelvis førte folkelige demonstrationer i 2003 til, at en korrupt præsident måtte gå af og flygte til USA.

Demokrati og politik drejer sig om, hvordan folket og dets folkevalgte politikere finder løsninger for et land og dets indbyggere. Men i et fattigt land som Bolivia - hvor der er mange etniske grupper, med vidt forskellige syn på verden, og store skel mellem rig og fattig - er det ikke nemt at finde politiske løsninger. En udfordring ved protestkulturen er, at den italesætter problemer, men ikke er løsningsorienteret.

Artikel:

Mere om demonstrationskultur og TIPNIS i artiklen Da en landevej fik folket på gaderne fra det populærvidenskabelige tidsskrift Jordens Folk (2012).

Hent artiklen som PDF

Film:

Mere om Bolivias forskellige befolkningsgrupper og de politisk delte vande i dokumentarfilmen De to Bolivia'er fra ABC Australia (2006)

Gå til Filmcentralen.